Bolna i opasna parodontoza

Dentalna higijena trebala bi biti dio naše svakodnevne dnevne rutine. Ipak, zbog stresa, umora ili nedostatka vremena, ponekad nam se može dogoditi da slučajno zaboravimo i preskočimo dio dnevnih rituala, poput pranja zubi i jezika.

No, ako loše održavanje higijene usne šupljine iz iznimke preraste u pravilo, vremenom to može rezultirati mnogim problemima koji mogu utjecati na zdravlje zubi i usne šupljine, ali i na izgled vašeg lica. Parodontoza je samo jedan od niza problema uzrokovanih lošom higijenom koji vas mogu zadesiti – ipak, nju je moguće prevenirati, a pojavi li se, postoji nekoliko načina za liječenje.

Detalji o ovoj zubnoj bolesti

Prije no što krenete u bitku, dobro je upoznati protivnika, a ako je vaš protivnik parodontoza, dobro je znati nešto o njoj. Iako naoko bezopasna, paradontoza u kasnijim stupnjevima može uzrokovati čak i ispadanje zuba pa je njena prevencija i pravilno liječenje imperativ.

Sam naziv odnosi se na bolest koja oštećuje noseće strukture zuba, kao na primjer kost i zubno meso. U početnim stadijima, ona napada zubno meso te je relativno lako izlječiva. Ako se bolest pak proširi i ne liječi, može uzrokovati upalu cijelog potpornog sustava zuba, što uvelike komplicira liječenje. Čak i ako se ona izliječi, to ne znači da neće biti potrebno izvaditi jedan ili više zubi, stoga je potrebno reagirati već na prve znakove te održavati higijenu usne šupljine.

Uzroci parodontoze

Jedan od uzroka parodontoze je zubni plak. U njemu se skrivaju mnoge bakterije, koje ispuštaju tvari koje, osim što uništavaju zubnu caklinu, također nagrizaju zubno meso. To znači da je najbolja prevencija temeljito pranje zubi i pravilno korištenje zubnog konca. Ipak, iako najčešći, plak nije jedini uzrok – ona također može biti uzrokovana loše izvedenim zubnim mostovima i neodgovarajućim protezama.

Jedan od uzroka su i loše navike poput pušenja i loše prehrane – izbacivanje određenih namirnica i loše dijete za mršavljenje mogu rezultirati paradontozom. Na kraju, ona može biti i nuspojava pojedinih lijekova. Koliko će složena i dugotrajna borba protiv paradontoze biti ovisi ponajviše o njenom stadiju. Ponekad je potrebno mehaničko uklanjanje naslaga ili čak i antibiotska terapija, a ključne su i redovite kontrole barem dva puta godišnje. Uz to,  potrebna je i savršena oralna higijena, koja je također i najbolja preventiva.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *