Povijest polo majica

Polo majice već su desetljećima klasičan odjevni predmet kojeg morate imati u ormaru, bez obzira na spol. Spoj praktičnosti obične majice kratkih rukava i elegantnijeg izgleda s kragnom sličnom onoj na košuljama istovremeno izgleda ležerno, ali i uglađeno. Polo majice savršene su za razne vrste događanja, bilo da se radi o neformalnom prijateljskom druženju uz roštilj ili nešto formalnijim prilikama. Kreativnim uparivanjem obične polo majice jednostavnog dizajna s više ili manje svečanim odjevnim predmetima možete postići razne efekte. Povijest polo majica mnogo nam govori o kulturi i dobu u kojemu su se razvile, a činjenica da je nekoliko brandova odjeće svoj uspjeh temeljilo upravo na polo majicama govori puno o njihovoj popularnosti.

Zanimljiva povijest polo majica

Iako se imenom vežu za drugi sport, polo majice zapravo su osmišljene za potrebe tenisa. Do sredine 20-ih godina prošlog stoljeća, tenis se na turnirima igrao u, za današnje standarde, netipičnoj odjeći. Teniski dres sastojao se od bijele košulje dugih rukava (čiji su rukavi bili zavrnuti do lakta), bijelih flanel hlača i kravate.

Osim što je ovakva odjeća predstavljala problem što se tiče ugodnosti, tijekom igre nije bila rijetkost da su se rukavi košulje odvrnuli, što je od igrača zahtijevalo konstanto popravljanje dresa. Tu u priču ulazi poznato ime, francuski igrač koji je Grand Slam osvojio čak sedam puta, Rene Lacoste.

Iz sporta u mod

Lacoste je, za U.S. Open 1926., za sebe osmislio novi dres, koji mu je uvelike olakšao igru. Dizajnirao je bijelu majicu kratkih rukava s kragnom od labavo tkanog pique pamuka s „tenisačkim repom“. Ovaj dizajn rješavao je nekoliko problema: kratki rukavi odstranili su potrebu za konstantnim popravljanjem odvrnutih rukava košulje, pique tkanje pamuka omogućilo je disanje kroz tkaninu i učinilo majicu trajnijom.

Također, kragna se lako mogla podići kako bi prilikom igre čuvala vrat od sunca i lako se mogla olabaviti oko vrata po potrebi, a „teniski rep“, odnosno duža stražnja strana majice, omogućila je da se ona tijekom igre ne izvlači iz hlača. Rene je svoj dizajn za U.S. Open ukrasio krokodilom, kako su ga prozvali američki mediji te se u idućih nekoliko godina s prijateljem iz modne industrije bacio u prodaju majice na europskom i američkom tržištu. Majicu su kasnije preuzeli i drugi sportovi (prvobitno polo), a ostalo je, zapravo, povijest.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *