Toneri omogućuju brz i ekološki prihvatljiv način ispisa

Ispis datoteka u današnjem svijetu postao je svakodnevica – bilo da se radi o poslovnom svijetu ili školi, bez printera veoma je teško organizirati rad, učenje ili školske aktivnosti. Stoga je printer postao neophodan dodatak gotovo svakom računalu.

Ipak, kako biste printali efikasno, kvalitetno i brzo, bitno je da pametno odaberete printer, pogotovo planirate li printati često i mnogo. Laserski modeli uvjerljivo su najbolja opcija kada se radi odnosu cijene uređaja i cijene po ispisanoj stranici, pogotovo kada se radi o crno-bijelom ispisu. Toneri su se već odavno pokazali kao bolja opcija u uredima i školama, jer omogućuju brže i efikasnije printanje.

Općenito o toneru

Toner u kontekstu printanja je sitna mješavina praha koja se koristi pri ispisu kod laserskih printera. Prah se sastoji od nekoliko komponenata, od kojih su najvažnije granule od plastike ili sličnih materijala i pigmenta. Prilikom ispisa, printer promjenom naboja na površini papira omogućuje da se toner privremeno “zalijepi” na njegovu površinu, nakon čega laser grije površinu papira te uzrokuje otapanje plastičnih granula, koje se stapaju s površinom papira.

Upravo zbog toga, printanje korištenjem tonera brže je, a ispisani dokumenti mogu se odmah koristiti. Uz to, dokumenti ispisani njime otporni su na vodu, pa se ispisano neće razliti podcrtavate li markerima (ili zalijete li papir vodom).

Zeleniji ispis dokumenata

Iako su laserski printeri skuplji naspram ink-jet modela, u prosjeku su toneri jeftiniji od onih tintnih, a uz to pružaju i više stranica za ispis u jednom ulošku. Prije se toner mogao kupiti u rasutom stanju te se jednostavno sipao u već postojece spremnike u printeru. No, osim sto je bio neuredan takav način nadopune također je imao loš utjecaj na zdravlje jer su se njegove fine čestice prilikom zamjene i ispisa dizale u zrak i taložile u plućima radnika.

Danas je uobičajeno da toner, kao i tinta, dolazi u plastičnim spremnicima koji se nakon pražnjenja bacaju, što predstavlja ogromnu opasnost za okoliš. Stoga su mnoge tvrtke polako počele pokretati kampanje za recikliranje spremnika, koji se nakon ponovnog punjenja i pečaćenja mogu bez problema koristiti. Uz to, razvijeni su i novi, biorazgradivi materijali koji mijenjanju granule plastike u njima, što ih čini i ekološki prihvatljivijim načinom ispisa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *