USB stickovi čine odličan poslovni poklon

USB stickovi donijeli su pravu malu revoluciju u svijetu tehnologije, ostavljajući do tada neizostavne CD-e i DVD-e u prašini povijesti. Danas je sigurno prenošenje podataka bez USB stickova gotovo pa nezamislivo, bez obzira jeste li učenik, student ili pak poslovni čovjek.

Od svojih skromnih početaka pa do današnjeg statusa prošli su veoma dugačak put u trajanju od gotovo dva desetljeća, u kojemu su prošli kroz mnoge transformacije i poboljšanja, koji ih danas čine gotovo nezaobilaznim djelom našeg života. Njihova preobrazba kroz vrijeme također je priča o tehnološkom napretku koji se tijekom godina sve više ubrzava, donoseći novitete koji nam olakšavaju život gotovo svakodnevno.

Urka za prevlast na tržištu računalnih dodataka

Prvi USB stick svjetlo dana ugledao je davne 2000. godine, kada su ga patentirala tri radnika tvrtke M-Systems. Kratko nakon toga, prvi USB stickovi počeli su se prodavati u Americi, a proizvodio ih je IBM, dok je na azijskom tržištu za proizvodnju bila zaslužna singapurska tvrtka Trek Technology.

USB stickovi - revolucija u svijetu tehnologije
Drveni USB stick Woody flash

U kratkom roku, više je velikih tvrtki pokušalo patentirati tehnologiju za njihovu izradu u raznim državama, vjerojatno svjesni popularnosti koju će oni uskoro imati. a kraju svega, 2000. su u svijetu prijenosne memorije još uvijek vladale ponajviše diskete, koje nisu imale pretjeranu pouzdanost i dug vijek trajanja. Doba CD-a i DVD-a još uvijek nije uistinu počelo, a prijenosne memorije su imale prednost utoliko što za prenošenje podataka nije bilo potrebno imati dodatan hardver.

Različiti kapaciteti za pohranu

U svijetu velikih tehnoloških kompanija zavladale su mnoge tužbe jer svatko je htio svoj komad kolača upravo radi velikog potencijala koji su USB stickovi kao prijenosna memorija imali. Ipak, važno je napomenuti kako je u to doba klasičan model imao memoriju od oko 8 MB – što je dovoljno za pospremanje nekoliko slika (koje nisu visoke rezolucije) ili pak jedne prosječne pjesme u .mp3 formatu.

USB stickovi s kapacitetom memorije od 8 GB pa sve do 1 TB
USB stick Datashield

Za usporedbu, današnji USB stickovi na tržištu mogu se pronaći s kapacitetom memorije od 8 GB (tisuću puta više od 8 MB) pa sve do 1 TB (nešto manje od milijun puta veća memorija od prvotnih verzija). Ipak, za to vrijeme i trenutne mogućnosti, oni su predstavljali nevjerojatno mnogo mogućnosti za napredak (i, što je još važnije, zaradu).

Prednosti USB stickova

USB stickovi za računala i danas imaju mnoge prednosti nad drugim prijenosnim memorijama na tržištu, pa su upravo radi toga veoma traženi – bez obzira kupujete li ih za sebe ili kao rođendanski ili poslovni poklon. Ovo su neke od njihovih prednosti:

  • Nemaju pokretnih dijelova, što ih čini otpornijim na udarce, pa ih bez brige možete nositi u džepu ili torbi
  • Dio su USB klase uređaja za pohranu koju moderni operacijski sustavi mogu koristiti bez posebnih programa (odnosno drivera), a također se mogu očitati i u BIOS-u (laički rečeno, programu koji se koristi pri pokretanju operacijskog sustava, koji je dio svakog računala).
  • Mogu se koristiti u raznim prilikama, bez obzira na operacijski sustav i postojanje različitih hardverskih i softverskih uvjeta na bilo kojem računalu – sve što je potrebno je USB priključak s kojim su računala već i 2000. dolazila u paketu.

Prevlast nad optičkim pogonima

Ipak, iako se bitka za patentom vodila 2000, prava eksplozija popularnosti dogodila se tek 2005, kada su čitači disketa prestali biti dio računalnog hardvera, pa se borba svela samo na njih i optičke pogone. Određeno vrijeme CD-ovi i DVD-ovi pobjeđivali su samo na temelju većeg kapaciteta i manje cijene, no sve veći kapacitet USB stickova i niže cijene stavio ih je u povoljniji položaj.

Osim za prenošenje podataka, počeli su se koristiti i kao mediji za puštanje glazbe, filmova i stvaranje sigurnosne kopije podataka. Osim jednostavnije pohrane, bili su otpornija i fizički manja opcija, što je pojednostavljivalo prenošenje. Danas je život uz računala bez njih gotovo nezamisliv, pogotovo u poslovnom svijetu gdje su oni savršeni poslovni pokloni.

Odlična ideja za poslovne poklone

Ova mala tehnološka čuda vrlo često se koriste i kao poslovni pokloni. Imaju sve što jedan poslovni poklon zapravo treba imati – korisni su, kompaktni i mogu se pronaći u nizu različitih, zanimljivih dizajna.

Uz to, možete ih koristiti i za pohranu promotivnih materijala za primatelja poklona, što je pogotovo vrijedno sa strane promocije. Uz to, s obzirom na sve tehnološke novitete, moguće ih je ukomponirati i u mnoge druge poslovne poklone, poput kemijskih olovki, lasera za prezentaciju, privjesaka i ostalog.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *