Idealna domena za slovensko tržište

Internet je zapravo mjesto koje je puno raznih web stranica. Ima tu svakojakih stranica, od onih osobne prirode pa sve do raznih poslovnih stranica, poput onih raznih tvrtki, uslužnih djelatnosti i svega ostalog. A sve one se međusobno razlikuju po jednoj stvari, a to je domena. Ona se sastoji od naziva i ekstenzije, prema kojoj možemo odmah steći određenu predodžbu o stranici.

Ekstenzija .com uglavnom se odnosi na razni globalni sadržaj namijenjen raznolikoj ciljanoj publici. No, želite li se predstaviti određenoj publici, onda je dobra ideja odlučiti se za nešto konkretno. Primjerice, domena .si najbolji je način želite li sebe ili svoje poslovanje predstaviti slovenskom tržištu.

Nacionalne domene

Domena .si kao i razne slične, poput onih s ekstenzijama hr, ba, uk i ostale spadaju u nacionalne domene. A što to konkretno znači? Svaka država ima na raspolaganju korištenje domena čija ekstenzija predstavlja kraticu te zemlje. Kako je “si” kratica za Sloveniju, odmah se može znati o čemu je tu riječ.

U svakoj državi upravljanje tim vrstama domena povjereno je određenoj organizaciji. Ta organizacija brine se o njezinim registracijama te o tome da ne postoje dvije iste. Isto tako, svaka država može sama regulirati pravila vezana uz registraciju, prema kojima se može odrediti tko uopće ima pravo na registraciju te što sve osstalo mora biti zadovoljeno.

Slovensko tržište čeka na vas

Ako pak imate neki proizvod ili uslugu koje želite predstaviti na slovenskom tržištu, onda je domena .si vjerojatno najbolji izbor. Posjetitelji će tako odmah prema ekstenziji prepoznati da je riječ o nekim stranicama vezanim uz Sloveniju, primjerice kada vide vašu poveznicu na nekom mjestu. Mnogi će samo na temelju toga otvoriti vašu poveznicu jer će ih zanimati o čemu je riječ.

Ako se ipak želite predstaviti globalnom tržištu, onda se možda bolje odlučiti za neku globalnu varijantu, poput com ili net. A osim toga, postoji još jedna varijanta za koju se danas mnogi odlučuju. A to je da napravite dvije verzije svoje web stranice. Jednu za slovensko tržište koju ćete postaviti na domenu .si, a drugu za globalno tržište za koje ćete rezervirati neku od dostupnih globalnih domena.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *