Kada treba spojiti, tu su obujmice

Za spajanje cijevi, crijeva, kablova i sličnih materijala standardno se koriste obujmice. Ovaj mali dio može se pronaći u gotovo pa svakoj proizvodnoj djelatnosti, od vodovoda i kanalizacije preko auto industrije pa sve do ronilačkog sporta. Također, veoma široku primjenu ima i u našim kućanstvima. Ako ste laik i ne znate čemu obujmice služe, evo jednog primjera kojeg sigurno morate znati. Vaša perilica rublja crijevom je spojena na odvod. Postoji crijevo koje izlazi iz same perilice i crijevo od odvoda. Kako spojiti ta dva crijeva? Tako je, upravo obujmicom! Odvod se obično nalazi u zidu i kada bi se crijevo samo nataknulo u njega, vrlo lako bi se, usred trešnje perilice moglo iščupati. Kako se to ne bi dogodilo, obujmicom se spoje ove dvije cijevi i problem je riješen!

Na tržištu danas postoji na desetke obujmica koje se još nazivaju i bragama te šelnama. Svaka braga ima svoju primjenu pa kada dođete u željeznariju ili sličnu specijaliziranu trgovinu, morate znati za što vam konkretno ta šelna treba. Morate pojasniti kakve ćete cijevi ili crijeva spajati, morate znati i kojeg su one promjera te od kojeg su materijala izrađene i za koju su namjenu. Kada sve to opišete trgovcu, dobit ćete pravu obujmicu koja je najbolja za konkretan posao kojeg trebate obaviti. Ne zaboravimo i važnu činjenicu – gdje će se te cijevi ili crijeva koje ćete spajati šelnama nalaziti. Svakako nije ista stvar ako će cijevi biti pod zemljom ili nad zemljom, u vodi ili pod utjecajem plina, intenzivne sunčeve svjetlosti, kiše, snijega i sličnog.

Obične šelne koje na sebi imaju vijak i maticu mogu se pričvrstiti alatom koji možemo pronaći u svakom kućanstvu, kao što je primjerice odvijač. Međutim, postoje kompliciranije brage koje zahtijevaju poseban alat, odnosno kliješta kako bi ih se pravilno montiralo.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *