Kreveti su velik dio udobnosti u našem životu

Kreveti su komad namještaja na kojem osoba može spavati ili se odmoriti i često se u povijesti smatrao jednim od najvažnijih komada namještaja u cijelom domu. Često je bio statusni simbol te se razvijao i postajao sve luksuzniji, ali i sve funkcionalniji. Prilagođavao se potrebama pojedinca i stilu doma, više nego bilo koji drugi komad namještaja.

U povijesti često su iz izrađivali od čvrstih materijala kao što su žica ili čelik, dok je danas uobičajeno da se kreveti rade od metala ili drveta.

Moderni kreveti i njihova funkcionalnost

Većina modernih kreveta sastoji se od mekanog madraca i okvira. Madrac leži ili na podnicama ili na oprugama. Većina ih ima i lijepo uzglavlje koje može biti jednostavno, od drveta, ili također mekano, tapecirano ili raskošno ukrašeno. Kreveti mogu biti na nogicama, uzdignuti od poda ili mogu ležati na zatvorenim sekcijama koji služe kao ormarići za stvari, kao što su dodatni jastuci, posteljina i deke. Bitan segment su također i male ladice pored uzglavlja na koje se mogu smjetiti stolne lampe, omiljene knjige ili fotografije. U ladice koje su ugrađene može se staviti bilo koja sitnica koja bi nam mogla zatrebati tokom noći. Sve češća je pojava rasvjete koje je instalirana u drveni dio kreveta ili uzglavlja te je diskretna, a lagano se pali. Ipak, za večernje čitanje preporuča se stolna lampa koja pruža kvalitetnije osvjetljenje.

Kreveti i njihova veličina

Danas se na tržištu mogu naći kreveti različitih veličina. Od onih malenih, za novorođenčad, do kreveta za odrasle, koji mogu biti za jednu osobu ili velikih bračnih kreveta čija širina prelazi i dva metra. Kada je madrac u pitanju, uobičajeno je da veličine madraca slijede i veličinu kreveta koji se proizvodi te se uglavnom za jedan krevet kupuje jedan madrac. Iznimno, mogu se kombinirati dva madraca koja su položena jedan do drugoga i kada se na njih stavi posteljina, nije uočljivo da se radi zapravo o dva madraca.

Ova opcije je idealna za bračne parove čiji ukusi se, kada je spavanje na madracu u pitanju, razlikuju i dok jedan preferira tvrđi madrac, druga osoba lakše zaspi na mekanom madracu. Ovakvi kreveti mogu ispuniti želje i jedne i druge osobe.

Da bi oprema stana bila potpuna, svakako razmislite i o ambijentalnoj rasvjeti. Više savjeta ako slijedite linku.

Namještaj za dnevni boravak je najbitnija, ali ne i jedina važna stavka u uređenju dnevne sobe. Čitaj više …

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *