Kvalitetna grafička kartica za PC

Grafička kartica osnovni je element svakog računala, te bez nje prikaz slike na ekranu ne bi bio moguć. Za razliku od procesora koji služi za obradu informacija i hard diska za pohranu podataka, grafička kartica zadužena je za prikaz svih informacija iz kompjutera i zbog toga je njegov najvažniji element. Ovisno o zahtjevnosti stvari koje radite na računalu ovisi i kvaliteta grafike koja vam je potrebna, a u nastavku teksta saznajte sve o tome kakve grafičke kartice postoje, te kako odabrati dobru.

Zasebna i integrirana grafička kartica 

Zasebna i integrirana grafička kartica su dvije glavne vrste koje nalazimo u računalima. Najbolje rezultate daju zasebne kartice koje se postavljaju na matičnu ploču i koje na sebi imaju bolje hlađenje, veće su i mogu obavljati zahtjevnije zadatke. Integrirane grafičke kartice nalaze se direktno na matičnoj ploči, izložene su znatno većoj temperaturi i glavni zadatci koje mogu obavljati su surfanje internetom, gledanje filmova i slične nezahtjevne stvari. Igranje novijih igrica na integriranim karticama je nemoguće, a najčešće ih nalazimo u laptopima.

Najpoznatiji proizvođači grafičkih kartica

Dva su glavna konkurenta u proizvodnji, a to su Nvidia i AMD (ATI). One pružaju najbolje performanse i novija kartica bilo koje od ove dvije marke zasigurno će moći pokretati sve najpoznatije nove naslove kompjuterskih igara. Grafička kartica izrađena je od raznih komponenti, a to su VGA izlaz, konektori, GPU, VRAM, ViVo, DVI izlaz, te PCB ploča na kojoj se nalaze i neke druge manje komponente.

Odabir grafičke kartice

Prije kupnje veoma je važno da znate za što će se koristiti grafička kartica. Ako na računalu planirate odrađivati samo jednostavne zadatke, poput poslovnih aplikacija (Word, Excel…) i surfanja internetom, tada će vam posao odrađivati kvalitetno i grafička kartica nižeg cjenovnog ranga. Za one nešto zahtjevnije zadatke morat ćete se odlučiti na grafičku karticu srednjeg cjenovnog ranga, a ako planirate na računalu igrati najnovije igrice ili koristiti neke zahtjevne programe za 3D modeliranje, tada ćete morati odvojiti nešto veći budžet za kupnju neke od novijih kartica iz najskupljeg cjenovnog ranga. Važno je da znate za što planirate koristiti kompjuter i tada prema tome idete u kupnju.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *