Net domena spada u prvih sedam globalnih domena

U začecima Interneta postojalo je sedam globalnih, tzv. top level domena. Osim net domene, to su još bile domene com, org, edu, gov, mil i us.

Povijest

Vlasništvo na net domenom se mijenjalo tijekom godina. Net domena prešla je u vlasništvu tvrtke Verisign nakon što je ta tvrtka kupila tvrtku Network Solutions. Po ugovoru, net domena je pripadalaVerisignu do 2005. g. Nakon isteka ugovora, tvrtka ICANN je preuzala kontrolu nad net domenom. No, tvrtka Verisign je nakon isteka tog ugovora ponovo dobila pravo na upravljanje tom domenom na 6 godina, a ugovor je 2011. g. produžen na idućih 6 godina te sada vrijedi do 2017.g.

Namjena

Osnovna namjena za korištenje net domene je za mrežne organizacije, odnosno tvrtke koje se bave raznim djelatnostima vezanim uz mreže. No, tokom godina se i to promijenilo i danas mnoge tvrtke koriste upravo tu domenu iako nemaju veze s tom djelatnošću. Mnoge tvrtke se prilikom registracije naziva domene odlučuju za com domenu, ali onda uz nju registriraju i isti naziv domene s net ekstenzijom, kako to ne bi učinio netko od konkurencije.

Registracija

Net domena se može vrlo lako registrirati (https://www.plus.hr/domene). To je moguće učiniti putem nekih od domaćih tvrtki koje vrše uslugu registracije ili putem nekih stranih tvrtki. Razlike u krajnjem rezultatu nema, osim što ukoliko to učinite putem neke domaće tvrtke, možete očekivati podršku u slučaju problema na domaćem jeziku.

Prije same registracije morate provjeriti je li domena slobodna. Tvrtke koje nude uslugu registracije imaju svoje tražilice i nakon što upišete naziv domene i ekstenziju, vrlo brzo ćete vidjeti je li domena slobodna ili nije. Ukoliko je domena zauzeta, preostaje vam jedino registirati isti naziv, ali s nekom drugačijom ekstenzijom ili se odlučiti za potpuno drugi naziv.

Ako je net domena slobodna, možete pristupiti postupku registracije. Nakon unosa osobnih podataka i podataka o plaćanju, već za nekoliko minuta ćete dobiti obavijest o uspješnoj registraciji net domene. Registracija se većinom vrši na godinu dana pa nekoliko dana prije isteka ju svakako produžite jer u suprotnom, netko drugi bi mogao zakupiti vašu domenu. Gotovo sve tvrtke nekoliko dana prije isteka šalju i poruku o skorom isteku kako bi vas podsjetili na produživanje.

Kkod registracije domena .si s dijakritičkim znakovima postoji mogućnost da pojedini softveri ne podržavaju dijakritičke znakove pa se radi toga naziv .si domene neće prikazivati na identičan način kako je registriran. Čitajte više …

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *