Proljetno sijanje trave uljepšat će vaš travnjak

Stara uzrečica kaže kako je trava uvijek zelenija u susjedovom dvorištu. Želite li vi postati susjed s gustim, zdravim i zelenim travnjakom na kojeg će se od sada referirati ta uzrečica, proljeće je savršeno vrijeme da počnete s pripremama za vaše novo lice dvorišta.

U nekoliko jednostavnih koraka lako možete pripremiti travnjak za sijanje trave, a za nekoliko tjedana moći ćete uživati svom prekrasnom, zelenom travnjaku koji će zasigurno biti jedan od najljepših u cijelom susjedstvu.

Prije sijanja trave

Kako bi trava iznikla što gušća i bolja, potrebno je dobro prirediti teren. To prije svega znači da je prije sijanja potrebno ukloniti sve korove, kamenje i ostatke starih biljaka sa travnjaka, pogotovo ako se radi o dijelu travnjaka na kojemu trava nije rasla otprije. Nadalje, potrebno je obraditi i samo tlo travnjaka – prije nego započne sijanje trave tlo treba biti lagano i prozračno, te što manje zadržavati vodu kada padne kiša.

Ako vaš travnjak nema takvo tlo, a pogotovo ako su se na njemu nedavno radili nekakvi građevinski radovi, preporuča se preorati zemlju na otprilike 20 cm dubine. Nakon toga, zemlju je potrebno i pognojiti i to najbolje organskim gnojivima. Pripazite i na kiselost tla, koja treba biti između 5.5 i 6.5 pH, a za bolji rast tlu možete dodati i UREA-u te mineralna gnojiva prije samog sijanja, kako biste dodatno pospješili rast trave.

Kako sijati travu

Najvažnije za sam uspjeh travnjaka je način na koji sijete travu. Generalno, za najgušću i otporniju travu, sijanje trave najbolje je odraditi u jesen, kada je tlo dovoljno vlažno i optimalne temperature, što ubrzava nicanje novog travnjaka. Ipak, ako travu sijete u proljeće, pripazite na korove koji mogu znatno usporiti rast trave, kao i potrošiti sve nutrijente iz tla potrebne za njen rast.

Proljetno sijanje trave najbolje je obaviti do svibnja, kako bi trava mogla dovoljno ojačati prije ljetnih vručina. Tijekom tog procesa pripazite na ravnomjeran raspored sjemena te g posijte na oko 1 cm dubine, što ćete najbolje postići grabljama. Želite li zaštititi sjeme od ptica, zasijani travnjak prekrijte agrotekstilom do nicanja, a nakon što se travnjak formira barem jednom godišnje prozračite tlo te ga dodatno obogatite gnojivom za travu u jesen i proljeće.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *