Obiteljska psihoterapija za rješavanje problema

U današnje doba lako se odvojiti od stvari koje zaista volimo. Svakodnevni poslovi, obaveze i brige mogu nas natjerati na čudno ponašanje ili potpuno izvrgnuti naše emocije. Zasigurno znate barem jednu osobu koja je zdravstveno stradala zbog previše stresa. ako svoje probleme nosite doma, ili to pak radi netko drugi iz vaše obitelji, situacija u kojoj se nalazite sigurno preko 15h dnevno može postati jako napeta i neugodna. Bitno je na vrijeme dijagnosticirati problem kako biste grupno riješili ono što vas muči, a za rješavanje problema idealna je obiteljska psihoterapija.

Što je obiteljska prishoterapija?

Obiteljska psihoterapija već je dugo popularna metoda kojom se obitelji pokušavaju ponovno povezati i naći zajednički jezik nakon nekih sukoba i razmirica. Ponekad se ljudima čini kao da su stvari u kojima se nalaze nerazrješive, ali takve stvari nema.

Donosimo vam nekoliko stvari koje morate znati ako se i vi odlučite otići na obiteljsku psihoterapiju.

  1. Ovakva psihoterapija ne mora biti u bolnici, već se može desiti i u vašem domu. Često psihijatri i psiholozi upravo inzistiraju na ovoj opciji zato što je to prostor u kojem se svi osjećaju prirodno, a grupa iz nje vuče svoj identitet.
  2. Bitno je naučiti neke osnovne vještine kao slušanje drugih ljudi, uvažavanje tuđih mišljenja i ozbiljno shvaćanje tuđih misli i izjava bez izvrtanja.
  3. Jako je bitno da su svi sudionici ozbiljni po pitanju terapije, jer se u suprotnom ne mogu vidjeti nikakvi učinci. 
  4. Osobe moraju poraditi na izravnoj komunikaciji i biti spremne na problemu raditi i doma jednako kao što rade i na terapiji. 
  5. Psihoterapija, kako individualna, tako i grupna, nije sramotna stvar i potrebno je smanjiti stigmu oko ovakvih tema. Ako ulazite u proces s negativnim razmišljanjem, automatski ga odbijate od sebe.

Kako odabrati psihoterapeuta?

Psihoterapiju možete dobiti po preporuci psihijatra u vašem obližnjem domu zdravlja, ali isto tako možete pretražiti opcije na internetu. Ako ste zainteresirani, svakako se prije toga osvrnite na mišljenja onih koji su već posjetili iste poliklinike ili privatnike.

Bitno je da osoba s kojom radite zrači dobrom energijom i da se svi osjećaju ugodno u njenom društvu. Kako bi obiteljska psihoterapija prošla što bolje, veoma je važno da se svi članovi obitelji slažu o odabiru terapeuta. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *